霍晓红 SPACE

又一个WordPress站点

首页 >全部文章 > 正文内容
【视频】/ 被捕 / 反思 / 再上路:十年后的关楚耀彧的读音! 迷失-香港八叔

「人生有几多个十年?」相信这句经典对白不少人听过,但对关楚耀而言,回望十年前的他,一次任性,被日本警方以涉嫌违反《大麻取缔法》而拘留一个多月,虽然他最后获判无罪释放,但这次任性,除了让他的26岁生日在拘留所渡过外,更赔上了事业,而且伤害了身边最重要的人。「我当时有谂过,如果返到香港唔会再有机会的话,我会选择去做运输,重新开始。运输都系一份正当职业陈启杰,我可以做司机、跟车。」关楚耀说。

歌手关楚耀(阿关),其父关维麟是「乐坛校长」谭咏麟的唱片监制,2006年经干爸谭咏麟介绍入行成为新人,当年在四大颁奖礼拿下不少新人奖项。阿关一出道便得到不少圈中人疼爱土耳其狂欢,唱过不少街知巷闻的作品如:《你当我什么》、《悲哀代言人》,与谢安琪合唱《四面楚歌》后更为人所知。2009年他却因一时任性,与当时女友游日期间,被当地警方以涉嫌违反《大麻取缔法》为由拘捕。虽然最后获判无罪释放,但他在拘留所的一个多月,让他上了一生难忘的一课。

十年前:「我系一个冇脑嘅人」!
十年前嘅我系一个冇脑嘅人清宫遗梦,虽然而家都系,但十年前嘅我系更加冇脑。可能由细到大屋企人都好锡自己超合金曲,好多事都好照顾我;到成为歌手之后友家速递,一样有好多前辈帮我、照顾我。十年前嘅我觉得好多嘢都冇乜所谓,有就有,冇就冇,好多工作机会都系试下玩下,我唔会明白机会有几难得。点知喺日本一玩就玩出祸纳粹军旗下,我觉得自己嘅责任好大,无论自己任性、贪玩、身边朋友影响,但只要自己唔愿意,冇人可以逼我做我唔愿意嘅事,所以终归都系自己问题。

吸食大麻被捕
阿关忆述十年前被捕的场面,种种细节仍历历在目:
十年前,我因为一时任性,做咗一样非常后悔嘅事,我同当时嘅女朋友到日本旅行,玩出祸28杠,当中有吸食大麻,最后被锁入拘留所。
他继续说:
当年我被警察拘捕时,心情不知所措,我第一个反应就同女朋友讲「你系咩都唔知金刚组,咩都唔使讲,其他事等我嚟处理。」我记得当时系晚上9点左右,去到拘留所被警察盘问,当时有一位中国人翻译帮我沟通,跟住落口供直到凌晨。我初时谂,应该会冇事,点知最后被拘留咗个几月,连26岁生日都喺拘留所中度过。

遇上「江湖大佬」 学习拘留所规矩
提到在拘留所的生活,阿关虽然面对语言不通,但他庆幸当时有「邻居」帮忙彭庆国,协助他适应当时的日子,阿关忆述:
拘留所入面,每日我都要按时打扫,入面冇床,全部人都系用「塔塔米」训觉。我记得第一晚入仓嘅时候,有三个日本人同仓,我咩规矩都唔识,又唔明白佢哋嘅文化,其中一位貌似江湖大佬嘅人,佢教我入面嘅规矩,教我铺「塔塔米」,话俾我知咩时间要起身打扫。

父母赴日探监:「每次谂起都情绪波动」!
在日本被捕期间,阿关在拘留所生活了一个多月,在这段时间,他经历了后悔、内疚、惭愧和反思,他明白要对自己做过的事负责。还记得父母第一次到拘留所探望,他深深体会到「惭愧」一词的意思:
我妈妈爸爸专程由香港飞到日本探我,情景好深刻,好似电影电视情节一样。当时有爸爸、妈妈、律师、翻译在场,我同爸爸妈妈隔住玻璃互相对望飞猪电影院,大家咩都冇讲只系不断喊,我又将手放喺玻璃上琴鸟通讯,而妈妈又将手放喺玻璃上,虽然大家接触唔到,但当时真系感受到佢哋嘅温暖、支持、鼓励。而呢一份温暖,我到呢一刻我仍然感受到,所以每次我想起呢件事,都会令我心情复杂,斯蒂斯情绪波动,我觉得自己好对唔住我嘅父母,我真系觉得好惭愧,点解我可以咁戅居呢?

说到这里,阿关情绪似乎也受到不少波动,眼有泪光的他对过去的事依然记忆犹新。
回港后不敢外出 母亲受情绪病困扰感内疚
很多年青人误认为,只要对自己做过的事「揽上身」,便可把身边人的伤害减到最低,连阿关也不例外七侠荡寇志,但他没有考虑到这件事令最爱的妈妈深受情绪困扰。
我妈因为「日本事件」事件而有情绪病,我返到嚟香港之后,佢又因为长期受到情绪困扰而「生蛇」,身体状况好差。当我发现嘅时候我真系好惭愧,冇谂过因为自己嘅错都市花丛录,伤害到身边嘅亲人。

关楚耀返港后,没停过反思,在香港他足不出户,面对现实:
头三个月我唔敢出街,收埋自己,就算出街我都系坐车去亲戚屋企食饭,食完饭就直接坐车翻屋企,有时会喺车入面由车窗望望周边发生嘅事。当时情绪、工作各方面都好低潮,要面对现实,有好多传媒追访,身边嘅家人以至圈中朋友都受到影响。整个过程足足过咗九个几月,呢段时间我用音乐去发泄自己嘅情绪,慢慢我就开始作曲,写咗几首歌。之后我就去到香港超过50间不同嘅中小学,以过来人身份去分享自己做过嘅事,包括犯错时嘅心情,做错嘅原因。坦白讲,同学生、师长分享之前嘅我,真系唔知佢哋会唔会接受我,而最后我从佢哋身上得到好多支持及鼓励。

十年后:先想家人,后想自己
对关楚耀来说过去十年,他经历很多反思,不论对自己做人处事,与家人的关系忻尚永,他坦言,现在的他百行以孝为先:
我爸爸十年前有一句说话提醒咗我,佢话「好彩你后生嘅时候发生呢件事,令你可以反思,反省,令你可以成为一个真正嘅男人。」以前嘅我唔会为人设想,做事亦永远唔会想后果本间芽衣子,不理父母意见,就算与佢哋反面,只要自己开心我会一意孤行。自从「日本事件」之后,我处事态度相对成熟,我学识做决定前先谂人感受,会考虑呢个决定会唔会影响身边人与事,有些事只要令家人开心或者帮到人,就算我不愿意我都会做。

不打扮深夜逛街拍照 做最真实的自己
作为艺人,言行举止以至工作的选择都有束缚,因为艺人所代表的不单单是自己而已,他说:
我真系好中意「艺人」呢份工作,因为可以每日见唔同嘅人,做唔同嘅事。同时,艺人系一份食得咸鱼抵得渴嘅职业,要顾及自身形象,亦要顾及公司利益工体爱情故事。以做音乐为例,我当然想做一啲自己喜欢嘅音乐类型嘅作品,虽然公司有放手俾我做,但我都要顾及公司收入,歌迷嘅感受,既然公司有投资喺我身上,我都要谂点样可以帮公司赚钱。但讲到影相,我就唔需要理会对人嘅束缚,我影相时唔需要理公司,其他人嘅目光,我好中意半夜唔打扮真接走落街影相,用镜头去睇出面嘅世界系一种自由格兰芬多宝剑,放松,系一真真正正嘅关楚耀超级玄龟分身。
撰稿:史順宜 李澤民
摄影:黎家浩
八叔推荐
应采儿也在用!Fujiko 蓬蓬粉,
只要在头发摁几下官人很忙,
就可以让头发,干爽、蓬松!
如果深入交流,请加八叔私人微信hkhk27 ,
微博:@八卦香港
合作:微信 dinho66
八叔
上一篇:时空幻境下载【视频】- 继介休南门桥后:铁南街居民区也是稍微刮风就停电! 反应-介休贴吧 下一篇:洛阳市外语实验高中【视频】- 法国游记 被紫色淹没的普罗旺斯,轻轻掠过薰衣草的相思-许多唐

繁华落尽 转瞬即逝

我们需要透过一系列的训练来突破关卡,我们需要达到一个不受到过去历史的羁绊的心境,透过这样的心境,进而引导成为一个适合进行前进到战士人,我们需要成为一个完美无缺的战士,我们的目标是遵循着力量进入无限的领域和穿越!